Kitten gevonden?

Ik vind een kitten, wat nu?!
Je hebt kittens gevonden zonder mamapoes of je merkt dat ze niet tip top in orde zijn… Jouw eerste hulp kan al véél betekenen!
Raak ze in de eerste plaats niet aan! Laat ze even liggen, blijf uit de buurt, maar hou in het oog of er zeker geen mama opduikt. De mama heeft immers ook eten nodig en kan hiernaar makkelijk 2u op zoek zijn. Geef haar de tijd om terug te komen.
Twijfel je, contacteer een organisatie die je verder kan helpen.
Een kitten komt ongeveer een 100 gr per week bij. Aan het gewicht weet men meestal welke leeftijd de kittens ongeveer zijn.
Probeer zelf geen flesje te geven, er komt veel meer dan enkel voeding bij kijken, ook temperatuur, urine/stoelgang moeten goed opgevolgd worden. Dit kan je niet zomaar even proberen, het kan heel snel fout lopen.
Vind je niet meteen een oplossing, krijg je hieronder alvast wat tips:
Aangepaste flesvoeding vind je bij de apotheek of dierenarts. Geef niet zomaar gewone melk.
Fleskittens mogen nooit doorslapen, ze moeten altijd opgenomen worden als ze moeten eten. Zo krijgen ze een ritme in hun eetgewoonte.
Voor en na iedere flesvoeding moeten de darmpjes en blaas gestimuleerd worden om de ontlasting op te wekken. Dit kan je doen door met een warm, vochtig doekje over het anusje en de onderbuik te masseren. Kittens moeten elke dag ontlasting hebben en na iedere fles urine verliezen.

Hieronder vind je een overzicht van de hoeveelheid melk kittens volgens hun gewicht nodig hebben

Gewicht van kitten
Frequentie
Hoeveelheid
100 – 200 gram
Elke 2 uur
2.5-5 ml / beurt
Max 60 ml / dag
200 – 300 gram
Elke 2 – 3 uur
5-12.5 ml / beurt
Max 120 ml / dag
300 – 360 gram
Elke 3 uur
12.5-15 ml / beurt
Max 120 ml / dag
360 – 420 gram
Elke 4 uur
15-30 ml / beurt
Max 200 ml / dag
Als kittens geen moeder meer hebben moeten ze warm gehouden worden. Dit kan met behulp van een warmtelamp (te vinden bij alle dieren-speciaalzaken).

De ideale temperatuur in een mandje of doos

Leeftijd
 Temperatuur
1 week oud
30 graden
2 weken oud
27 graden
3 weken oud
24 graden
4 weken + oud
21 graden
Als hun oogjes echt vuil of etterig zijn (niesziekte) is het heel belangrijk dat je ze probeert proper te maken. Het beste wat je kan doen is Terramicine (oogzalf, zonder voorschrift bij de apotheker te vinden) aanschaffen en dat in de oogjes wrijven minimum 2x per dag.